România, pe locul trei în topul mondial al celor mai atractive țări pentru munca de la distanță: „Viza de nomad”, trend de ultimă oră pentru a atrage specialiști de top din IT

România, pe locul trei în topul mondial al celor mai atractive țări pentru munca de la distanță: „Viza de nomad”, trend de ultimă oră pentru a atrage specialiști de top din IT
Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 25/01/2021, 13:49

România este pe locul trei la nivel mondial în topul statelor cele mai „vânate” de expați pentru lucrul de la distanță, după Canada și Marea Britanie, fiind considerată țara cu piața IT cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Conform clasamentului The Digital Nomad Index, realizat de compania britanică CircleLoop, punctul forte al României, o țară „inovatoare” în domeniul tehnologiilor digitale, este accesul ieftin la conexiune internet „rapidă și de încredere”.

Pandemia a schimbat mai multe rutine la locul de muncă, telemunca fiind una dintre cele mai importante schimbări în majoritatea organizațiilor. Munca de la distanță vine cu plusuri și minusuri, însă cea mai mare oportunitate pentru angajați este mobilitatea, pe fondul deschiderii tot mai mari a companiilor pentru conceptul „work and travel”.

„Vize de nomad” pentru expați care vor să-și mute biroul peste hotare

În acest context, mai multe țări au început să ofere „vize de nomad” pentru expați în ideea de a atrage astfel de profesioniști pentru a-și dezvolta sectorul IT. În topul celor mai atractive țări pentru lucrul de la distanță, România se află pe locul al treilea,  după Canada (locul 1) și Marea Britanie (locul 2). Principalele criterii luate în calcul de expați, atunci când caută un loc potrivit pentru munca de la distanță potrivit The Digital Nomad Index, sunt costurile și securitatea conexiunii la internet, dar și prețul chiriilor și oportunitățile de călătorie pe care le oferă țara în cauză.

Indicele fericirii și viteza conexiunii la internet, printre criteriile luate în calcul de angajații care își caută o țară pentru noua „casă digitală”

Experții britanici au analizat o serie de factori, de la costul vitezei internetului și indicele global al fericirii, până la chiria lunară a unui apartament cu un dormitor și numărul de căutări pentru locuri de muncă la distanță, printre alți factori, pentru a crea indicele digital Nomad.

”Pandemia a schimbat modul în care organizațiile se raporteză la ideea de muncă de la distanță, iar aceste noi posibilități au determinat o serie de țări să introducă vize de nomad pentru a încuraja angajați de top din diferite domenii să vină în țara lor pentru a experimenta locuri noi, în timp ce au posibilitatea de a-și muta biroul oriunde în lume”, se arată în analiza CircleLoop.

România este pe locul 3, după Canada și Marea Britanie, în topul atractivității pentru „nomazii digitali”

Odată cu evoluția tehnologiei, a lucra de acasă nu mai înseamnă neapărat să lucrezi din propria sufragerie, care se află în mijlocul unui oraș, scriu cei de la CircleLoop. Puteți lucra din confortul unui șezlong pe o plajă, dacă vă place așa. Care țară este cea mai potrivită pentru a fi noua dumneavoastră casă digitală de lucru?

1.Canada

Considerată epicentrul unuia dintre cele mai mari hub-uri tehnologice din lume, nu este deloc surprinzător că Canada se situează în fruntea listei pentru cea mai bună țară pentru a fi un nomadă digital. Cu companii de renume mondial precum Google și Mastercard care doresc să deschidă noi birouri și să creeze oportunități uimitoare de angajare în următorii 5 ani, ar fi incredibil de ușor să rămâi conectat și să câștigi existența într-una dintre cele mai prietenoase țări din lume, se arată în The Digital Nomad Index.

2. Marea Britanie
În ciuda faptului că este cunoscută ca una dintre cele mai ploioase țări din lume, Marea Britanie ar putea fi de fapt unul dintre cele mai bune locuri în care să vă mutați dacă doriți să vă schimbați stilul de viață cu cel al unui nomad digital. Cu cel de-al doilea cel mai mare număr de căutări pe Google la nivel mondial pentru „locuri de muncă la distanță în Marea Britanie”, angajații de pretutindeni se uită la următoarea lor aventură pe insulele britanice.

3. România
Pe locul trei pe indexul The Digital Nomad se află România, care este una dintre piețele de tehnologii informaționale cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. Această țară inovatoare are, de asemenea, unele dintre cele mai ieftine costuri medii lunare ale pachetelor de conexiuni de date pe bandă largă ​​de pe lista CircleLoop, la doar 8,15 dolari pe lună.

„Dacă sunteți în căutarea unui loc cu acces la internet ieftin și de încredere, România ar putea fi locul perfect pentru dumneavoastră”, se arată în The Digital Nomad Index, topul realizat de compania britanică.

Astfel, România se află pe locul 3 după Canada și Marea Britanie, în topul atractivității muncii de acasă cu o viteză medie de internet broadband 188 mb/s, pe mobil 44 mb/s, costul internetului – 7,5 euro și o chirie medie de 323 euro lunar în orașe mari, precum București sau Cluj.

Germania, Cehia, Croația, Estonia oferă deja vize de nomad

În Germania există două tipuri de vize pentru freelanceri, una pentru artiști și cealaltă pentru alti profesioniști. Nomazii digitali trebuie să se înregistreze la biroul fiscal german și să prezinte o serie de documente, cum ar fi portofoliul lor, extrase de cont bancare și, în unele cazuri, dovezi ale expertizei lor. Mai mult, profesioniștii independenți trebuie să aibă clienți cu sediul în Germania.

Cehia oferă o viză specială de business. Aceasta trebuie solicitată personal la un consulat sau ambasadă cehă, iar timpii de procesare sunt semnificativ mai mari decât cei pentru vize turistice, de la 90 la 120 de zile. Cerințele de viză includ o licență comercială eligibilă, fonduri suficiente în contul bancar și dovada cazării pentru cel puțin 1 an.

În august 2020, prim-ministrul croat a anunțat un nou program de vize pentru nomazi digitali. Viza a fost oficializată începând cu 1 ianuarie 2021. Cerințele includ, printre altele, dovada muncii la distanță, asigurări de sănătate, verificări de securitate și un contract de închiriere. Viza digitală de muncă nomadă vine cu scutiri de impozite și o valabilitate de până la 1 an.

Estonia a fost prima care s-a adaptat schimbării și a implementat un program de e-rezidență pentru antreprenorii străini online. Apoi, în iunie 2020, a anunțat o viză nomadă digitală pentru freelanceri.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a TikTok după ce CNA a cerut o anchetă privind campania online a...
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Rusia încearcă să provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în...
Ce se întâmplă în Pakistan: capitala este blocată, internetul este tăiat, mii de protestatari se...
Ce salariu lunar are Elena Lasconi în Câmpulung Muscel. Câștigă dublu cât soțul ei
Băutura alcoolică pe care această femeie de 110 ani o bea în fiecare zi, de...
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum...
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
Ancuţa Popoviciu a fost suspendată a doua oară din funcţie. Ce a făcut de data...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul...
Orașul SECRET de sub Groenlanda! Ce s-a găsit în TUNELURILE de sub gheață?
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul...
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Dan Negru, mesaj emoționant înainte de turul II al alegerilor prezidențiale: ”Nu vă certați cu...
BANCUL ZILEI. Bulişor: - Mami, colegii îmi zic că am capul mare!
Volkswagen anunță că pleacă dintr-o regiune chineză controversată